dinsdag 22 maart 2011

Weetjes ivm Rusland

De afstand Moskou – Ivanovo is ongeveer de afstand Oostende – Arlon.
De Russen zijn grote fan van sterk gesuikerd snoepgoed. De meeste van hun snoepen zijn dan ook te zoet voor mijn smaak.
Dat je wodka niet ruikt is een mythe. Dronken mensen stinken naar de drank, ongeacht wat ze gedronken hebben.
De meeste Russen hebben geen geduld. Ze steken voorbij langs rechts en nemen je plaats in een wachtrij in van zodra je meer dan 30cm tussen jou en je voorganger laat.
De Russische woordenschat is vrij uitgebreid. Zo is er een apart werkwoord voor “een geschenk geven”. Niet te verwarren met het ordinaire “geven”. Aangezien het Frans lange tijd een officiële taal geweest is in Rusland zijn er heel wat franse woorden in hun taal gekropen. Zo is “boetilka” het Russische woord voor fles.
De Russen hebben ook een eigen versie van de Belgische monsterhit “Alors on dance” getiteld “Aleona dust”. De vertaling hiervan is niet direct geschikt voor een openbare blog, maar ik wil ze jullie toch niet onthouden. Vrij en proper vertaald betekent het iets als “Aleona heeft altijd zin”.
Minst aantrekkelijk waren voor mij toch wel de openbare toiletten. Waar in België hygiëne een reden kan zijn om openbare toiletten te vermijden, is er in Rusland nog een extra reden. Namelijk het gebrek aan een slot op de deur. Al is dit strikt gezien overbodig, omdat de deurtjes zo laag zijn, dat je het hoofd kan zien van de persoon die het toilet aan het gebruiken is.
De Russen hebben heel wat tradities rond drinken. Zo moet voor elk glas een toost uitgebracht worden. De belangrijkste zijn gezondheid, liefde, vrouwen, eten, vrede, de gastheer/gastvrouw en natuurlijk Rusland zelf. In gezelschap moet een begonnen fles uitgedronken worden. Vandaar dat sterke drank hier ook veelvuldig in flesjes van een halve liter voorkomt. Bijkomend mag per fles slechts 1 persoon schenken. Wie begint te schenken, blijft dus schenken tot de fles leeg is. Verder mag je nooit een vol glas neerzetten. Glazen worden op de tafel gevulde en volle glazen worden dus al schuivend over de tafel verdeeld. Ze worden opgeheven voor de toost en pas terug neergezet wanneer er minimaal 1 slok uit verdwenen is.
Russen zijn over het algemeen vrij bijgelovig. Wanneer je al fluitend iemand aankijkt betekend dit voor hen dat die persoon een periode van armoede tegemoet gaat. Zelfs als je niemand aankijkt is fluiten af te raden. Ik heb mezelf menige malen betrapt op al fluitend door de weverij lopen. Gelukkig was er meestal niemand in de buurt.
Kleine tip voor de rokers onder ons. De sigaretten zijn duurder in de Dutyfree dan in het land zelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten