dinsdag 8 februari 2011

Een lunch met brokken

Aangezien het bedrijf geen kantine heeft, moet alles zelf meegebracht worden. De door ons aangeschafte waterkoker is bij deze ons enig middel tot een warme maaltijd. Als gevolg eten we Chinese noedels. U kent ze wel, die pakjes met noedels, wat poeder en wat olie waar je enkel warm water moet bij doen. In Rusland komt alles met een twist, zo ook de noedels. Hier voegen ze er nog een soort brokken aan toe. Wanneer u de geur wilt ervaren die wij ’s middags ruiken, hoeft u slechts een pakje natte kattenbrokken open te doen. De geur verdwijnt gelukkig wanneer er water wordt aan toegevoegd, maar smakelijk is het niet.
Na het middagmaal is het terug werken in de weverij. Het is soms dweilen met de kraan open. De mensen zijn vriendelijk en doen wat we vragen, maar de chefs hebben het niet makkelijk met de nieuwe machines. Aangezien het zo koud is, krimpt alles aan de machine. Als gevolg zitten een aantal bouten zo vast dat we ze moeten kapot kloppen om ze open te krijgen. De kabels moeten voorzichtig behandeld worden, omdat de isolatie zou kunnen barsten bij het plooien. Na een lange werkdag mogen we terug het busje in naar het hotel. Weer anderhalf uur dooreengeschud worden in een busje waarvan 1mm ijs aan de binnenkant van de ruiten hangt.
Dat het hier koud is, is geweten. De temperatuur schommelt tussen de -7°C en de -26°C. Als gevolg hebben we wel mooie sneeuwlandschappen. Eens in het hotel zitten we al beter, maar er zijn nog altijd een hoop tegenvallers. Wanneer we de dag ervoor was hebben afgegeven, krijgen we die, veelal gekrompen, terug. Zo zijn mijn kousen en mijn trui al minimum 2 maten kleiner. De gemiddelde temperatuur in de kamer is zo’n 26°C. Bloedheet, zeker als je uit -15°C komt. Het eerste wat we na een werkdag doen is een lange warme douche nemen. De damp van de douche weekt het stof in de neus los zodat we eindelijk weer eens vrij kunnen ademen. Daarna gaan we ergens gaan eten, kwestie van de dag goed af te sluiten om de volgende dag aan te kunnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten